Wśród stosujących oleje MCT powszechnie wiadomo, że spożywanie średniołańcuchowych trójglicerydów (MCT) – może zwiększać uczucie sytości i zmniejszać spożycie pokarmu.

 

Niezwykły olej MCT

 

Trójglicerydy to rodzaj tłuszczu pochodzącego z pożywienia, takiego jak masło, oleje i inne tłuszcze. Są najczęstszym rodzajem tłuszczu występującym w naszym organizmie, w wyniku nadmiernego spożycia kalorii. Są przechowywane w komórkach tłuszczowych, a później uwalniane, gdy potrzebna jest energia. Trójglicerydy składają się głównie z kwasów tłuszczowych i są nazwane od długości ich łańcuchów. MCT mogą być również określane jako MCFA (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe). Większość tłuszczów w naszej diecie składa się z długołańcuchowych kwasów tłuszczowych LCT. Omega-3 zawiera od 13 do 21 atomów węgla. I tak, trójgliceryd z łańcuchem węglowym kwasu tłuszczowego zawierającym tylko 6 do 12 atomów jest znany jako „trójgliceryd o średniej długości łańcucha – w skrócie MCT.

Naukowcy badający kwasy tłuszczowe wyodrębnili MCT nie tylko na podstawie budowy chemicznej. Zauważyli, że część kwasów tłuszczowych nie wymaga trawienia przez takie enzymy jak lipaza czy żółć. W dodatku są one wchłaniane bezpośrednio z przewodu pokarmowego do wątroby przez żyłę wrotną. To może brzmi w dosyć skomplikowany sposób, ale ma spore znaczenie dla naszego organizmu. Im mniej pośredników potrzebnych jest do wchłonięcia kwasu tłuszczowego, tym szybciej może on stać się źródłem energii dla naszego organizmu. To właśnie jest kolejna zaleta MCT. Badania wskazują, że średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są zużywane jako pierwsze z całego zasobu tłuszczów spływających wraz z posiłkiem.
Organizm metabolizuje olej MCT w ketony. Mózg może natychmiast czerpać z niego energię bez konieczności pobierania jej z węglowodanów.

Wiele artykułów w mediach promuje stosowanie oleju kokosowego do odchudzania, rekomendując podobne korzyści zdrowotne jak w przypadku użycia MCT.
Tymczasem badania  wpływu oleju MCT –  w porównaniu ze zwykłym olejem kokosowym i roślinnym olejem kontrolnym –  na spożycie pokarmu i uczucie sytości, dały odmienne rezultaty.

Po całonocnym poście, uczestnicy badania spożywali testowy koktajl śniadaniowy zawierający 205 kcal w oleju MCT, zwykłym oleju kokosowym, lub w oleju roślinnym  (kontrola) –  przez trzy oddzielne dni testowe. Uczestnicy rejestrowali oceny apetytu na wizualnych skalach analogowych i otrzymywali posiłek obiadowy ad libitum (skład dowolny), składający się z wcześniej wybranych kanapek 180 minut po spożyciu śniadania. Wyniki wykazały znaczną różnicę w spożyciu energii i makroskładników posiłku ad libitum między trzema olejami, w których olej MCT ogranicza spożycie pokarmu w porównaniu z olejem kokosowym i olejem kontrolnym. Stwierdzono różnice w spożyciu pokarmu w ciągu dnia, pod względem energii i tłuszczu, przy czym grupa kontrolna wykazała zwiększone spożycie pokarmu w porównaniu z MCT i olejem kokosowym. MCT zwiększył także sytość przez trzy godziny po śniadaniu w porównaniu z olejem kontrolnym i kokosowym. Wyniki tego badania potwierdzają różnice istniejące między MCT a olejem kokosowym. Pokazuje to wyraźnie, że zwykły olej kokosowy, nie powinien być promowany jako mający podobny wpływ na organizm jak olej MCT w kontekście spożycia pokarmu i uczucia sytości.

 

Co sprawia, że olej MCT  jest tak wyjątkowy?

 

Zakres oddziaływania na nasz organizm :

  • przyspiesza i zwiększa produkcję ketonów w diecie ketogenicznej
  • pomaga utrzymać zdrową wagę, ponieważ daje uczucie sytości
  • podkręca metabolizm i sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej
  • dodaje energii, która pozostaje z Toba na dłużej
  • poprawia nastrój i jasność myślenia
  • podnosi odporność
  • poprawia trawienie i wchłanianie substancji odżywczych
  • równoważy poziom hormonów, nie wyzwala wyrzutów insuliny
  • jest szybko trawiony i trafia bezpośrednio z wątroby do krwi
  • wykorzystywany jest przez organizm jako paliwo do wytwarzania energii (podobnie jak glukoza), zamiast być magazynowany w komórkach tłuszczowych
  • wspiera zdrowie jelit – ma zdolność zwalczania szkodliwych bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów

To doskonały preparat dla osób, które zmagają się z grzybicą. Ich organizm stale domaga się wówczas cukru, który jest pożywką dla rosnącego grzyba w organizmie. Preparat MCT świetnie sprawdza się w walce z Candida Albicans, naturalnie występującym w organizmie grzybem, którego rozrost wycieńcza ciało. Działanie kwasu kaprylowego jest zadziwiająco szybkie. Wyraźne efekty zauważalne są nawet po dwóch tygodniach.

Nie sposób nie zauważyć dobroczynnego wpływu kwasów tłuszczowych MCT na drażliwe jelito oraz na biegunkę. Są to dolegliwości wyjątkowo uciążliwe i bolesne, ale da się je załagodzić właśnie z pomocą MCT. Okazuje się, że olej ma właściwości, które goją i regenerują zarówno wrzody jelita cienkiego jak i grubego.  Jest także odpowiedzialny za odnawianie zniszczonego chorobą nabłonka jelitowego.  Rozpuszcza błony drożdży z rodzaju Candida w jelitach, powodując ich obumieranie. Działa korzystnie na nadciśnienie tętnicze oraz stany zapalne jelit.

Olej MCT przenika bezpośrednio przez jelita do wątroby. Jest bezzapachowy i bezsmakowy.  Można go dodać do posiłku lub napoju –  to źródło czystej energii. Zmniejsza apetyt zapewniając uczucie sytości. Zalecany szczególnie osobom na diecie ketogenicznej.

Głównymi składnikami olejów MCT z kokosa, są kwas kaprylowy C8 i kwas kaprynowy C10. C8 jest szybciej przekształcany do ketonów niż C10, a także wchłaniany przez organizm. Daje zatem szybciej zastrzyk energii, tak ważnej w czasie treningu czy wzmożonej pracy. Na rynku dostępne sa różne proporcje kwasów MCT. Można nabyć czysty C8 lub mieszanke C8 + C10 . Mieszanka uwalnia  wolniej energię i daje dłużej uczucie sytości. Konsument może używać ich naprzemiennie, w zależności od pożądanego efektu w danym czasie dnia.

 

Jak używać oleju MCT ?

 

Ten rodzaj oleju ma wszechstronne zastosowanie, np. do:

– kawy, napojów lub sałatek

– shake’ow, sosów, dressingów, jogurtów, deserów, zup itp.

– musli, smoothie

 

Jak powstaje olej MCT ?

  Olej MCT jest produkowany w procesie zwanym frakcjonowaniem, podczas którego ekstrahuje się kwas kaprylowy C8 i kaprynowy C10 z innych tłuszczów zawartych w oleju kokosowym lub palmowym. Po wyizolowaniu tych MCT, stosuje się proces chemiczny zwany estryfikacją lipazy, do produkcji triglicerydów przy użyciu enzymu lipazy.
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są przygotowywane przez frakcjonowaną destylację kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego i palmowego, a przemysłowa synteza MCT jest znacznie bardziej skomplikowana niż wytwarzanie zwykłych olejów jadalnych. Estryfikacja średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych glicerolem, musi prowadzić do prawie całkowitej eliminacji monoglicerydów ze względu na ich gorzki smak. Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych w produkcie końcowym musi być bardzo niska, a etap dezodoryzacji stwarza problemy z powodu hydrolizującego działania pary. Konieczność stosowania dużego nadmiaru kwasów tłuszczowych w etapie estryfikacji – w celu wyeliminowania monoglicerydów – powoduje znaczne straty rafinacji, które z kolei zwiększają koszt wytwarzania MCT.

 

Nasze oleje MCT 

                             MCT C8                                                         MCT C8+C10

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

[]